ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ
Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με «άριστα». Κατέχει επίσης πτυχίο με «άριστα» της Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης από το Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η διδακτορική του διατριβή: Dionysios of Fourna. Artistic Creation and Literary Description εκδόθηκε στο Leiden τo 2008.

Έχει αναδειχθεί υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Σαριπολείου Κληροδοτήματος αριστούχων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του Πανεπιστημίου του Harvard. 

Το 1992 εισήχθη πρώτος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει εργαστεί ως επιμελητής σε πολλές Εφορείες Αρχαιοτήτων, Διευθύνσεις και Μουσεία, και ως προϊστάμενος στην 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο Νομισματικό Μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο. 

Υπήρξε διευθυντής πλήθους ανασκαφικών ερευνών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχει οργανώσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση σημαντικών εκθέσεων αρχαιοτήτων και έργων τέχνης σε Μουσεία, Πινακοθήκες και Πολιτιστικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας επιμεληθεί επίσης την έκδοση πολλών από τους συνοδευτικούς καταλόγους. 

Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε πλήθος διεθνών και τοπικών επιστημονικών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων για την τέχνη και τον πολιτισμό στο διεθνή και ελληνικό τύπο, τηλεόραση και ραδιόφωνο, καθώς και σε ιστότοπους.

Υπήρξε ερευνητής της Χριστιανικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την εποπτεία του Ακαδημαϊκού Μανόλη Χατζηδάκη, του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του Dumbarton Oaks της Ουάσιγκτον υπό την εποπτεία της Ακαδημαϊκού Αγγελικής Λαΐου, καθώς και ειδικός επιστήμονας στην έδρα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την εποπτεία του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου. 

Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Cornell και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στον τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στον τομέα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο Neapolis της Πάφου, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Institute of Classical Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. 

Ως Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS έχει οργανώσει σεμινάρια και ημερίδες αφιερωμένες στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Έχει διοργανώσει τα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια: «Ο Θεσμός της Χορηγίας από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα» το 2014 στη Θεσσαλονίκη, «Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα στην Αττική και τον Αρχαίο Κόσμο» το 2015 στην Αθήνα, «Διεθνής Διημερίδα Νομισματικής Μάντω Οικονομίδου» το 2016 στην Αθήνα, “Future-proofing numismatics in museums: issues of conservation and collections management” το 2018 στην Αθήνα.

Υπήρξε αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας. Έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Δημότης του Δήμου Υπάτης (2010) και του Δήμου Λαμίας (2014) και σύμβουλος πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου Ερέτριας (2017). 

Είναι μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, της Society for the Promotion of Byzantine Studies, της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του ICOMOS Cultural Routes, της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για τις τοιχογραφίες του ICOMOS, του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Όρους Σινά, του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, της Επιστημονικής Επιτροπής Εκδόσεων του ΤΑΠ, ενώ υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Στερεάς Ελλάδας, του Συμβουλίου Μουσείων, και του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά.