ΕΛΕΝΗ ΓΚΕΚΑ

ΕΛΕΝΗ ΓΚΕΚΑ
Αναισθησιολόγος - Εντατικολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναισθησιολογίας ΠΓΝΘ "ΑΧΕΠΑ"

Γεννήθηκε το 1961 στη Λάρισα με καταγωγή από το Λιτόχωρο Πιερίας και σε πολύ μικρή ηλικία μετακομίσε με τους γονείς της  στη Θεσσαλονίκη.

Είναι παντρεμένη με τον Νευροχειρουργό Θ. Σπηλιωτόπουλο και έχουν  δύο παιδιά τον Θεοδόση που κάνει ειδικότητα Νευροχειρουργικής και την Πηνελόπη που είναι διαιτολόγος.

Τελείωσε την Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  και στη συνέχεια έκανε το αγροτικό της στην Άρνισσα του νομού Πέλλας. 

Εκπαιδεύτηκε στην  ειδικότητα της Αναισθησιολογίας  στο Γενικό Νοσοκομείο   Γ. Γενημματάς στη Θεσσαλονίκη και εξειδικεύτηκε στην Εντατικολογία στο Γενικό Νοσοκομείο  "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης.

Από το 2000 εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο  ΑΧΕΠΑ  όπου ξεκίνησε ως επιμελήτρια Β, το 2013  εξελίχθηκε στο βαθμό της Διευθύντριας  και από το 2015 εως σήμερα κατέχει τη θέση της Διευθύντριας  ΕΣΥ και Υπεύθυνης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Αναισθησιολογίας (ΜΕΘΑ).

Όσον αφορά την επιστημονική της δραστηριότητα  έχει συμμετάσχει 

- σε ένα μεγάλο αριθμό Διεθνών και ελληνικών συνεδρίων είτε με ανακοινώσεις είτε ως σχολιαστής η ως προεδρείο είτε  ως οργανωτική επιτροπή, καθώς και σε αρκετές στρογγυλές τράπεζες  με θέματα που άπτονται της σύγχρονης αναισθησιολογίας, του μοντέρνου μηχανικού αερισμού και άλλων εξειδικευμένων θεμάτων της εντατικής θεραπείας

- στη συγγραφή πολλών δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα τόσο ελληνικά όσο και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

- σε ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες σαν κύριος ερευνητής

- στην εκπαίδευση  των ειδικευομένων αναισθησιολόγων στον τομέα της διαχείρισης ασθενών στη Μοναδα Εντατικής Θεραπείας 

Επιπλέον συμμετείχε στην εκπαίδευση για την εξειδίκευση μεγάλου αριθμού νέων εντατικολόγων οι οποίοι σήμερα στελεχώνουν μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Είμαι μέλος των παρακάτω επιστημονικών εταιρειών

Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας

Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Βορείου Ελλάδος στην οποία έχω διατελέσει μέλος και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία 

Ευρωπαϊκή εταιρεία Αναισθησιολογίας ESA και της

Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ESICM

Τον  τελευταίο χρόνο, με την πίεση που ασκήθηκε στο σύστημα Υγείας από την πανδημία, η προσπάθεια για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες μεγιστοποιήθηκε και καταφέρανμε υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘΑ να καλύψουν τον υπερβολικό όγκο των περιστατικών που έπρεπε να διαχειριστούν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από 10 λειτουργικές κλίνες έφτασαν τις 42.